MALMÖ BRINNER–EN UTSTÄLLNING OM REVOLT, DRÖMMAR OCH PASSIONER, 1968-1988

april 12, 2017 at 10:06 , by christel


Lars Hejll, Folkfesten, 1971 © Lars Hejll

MODERNA MUSEET MALMÖ
Vernissage 21 APRIL KL 19-21
Utställning 22.4 – 10.9 2017

Nu öppnar Moderna Museet Malmö en alternativ kulturhistorisk utställning om Malmö. Genom ett medvetet sökande i marginalerna är ambitionen att visa hur politik, konst, musik och andra kulturyttringar vävdes samman under en period i stadens historia som paradoxalt nog kan kännas både långt borta och nära.

Varmt välkommen på vernissage av Malmö brinner: en utställning om revolt, drömmar och passioner 1968-1988!

Kl 19.30: Museichef Iris Müller-Westermann hälsar välkommen. Därefter ger curatorerna Clemens Altgård och Ola Åstrand en introduktion till utställningen

Ambitionen är att på ett djupt personligt vis lyfta fram bilder från ett nyss svunnet Malmö. Med ett antal utvalda viktiga verk som nav i en omtumlande remix av tiden är ambitionen att väcka minnen och känslor av en tid som paradoxalt nog kan kännas både långt borta och nära.
Utställningen Malmö brinner sträcker sig från det experimentella och gradvis alltmer politiska 1960-talet fram till det 1980-tal då nya alternativa kulturer började synas samtidigt som de goda åren i ekonomiskt avseende verkade vara över. Sett från ett nutidsperspektiv ges en ny och alternativ bild av stadens förvandling genom en remix av olika kulturella yttringar, en blandning av såväl bildkonst som andra visuella uttryck för de subkulturer som gjort avtryck i staden.
”En stad med rivna hus – en stad utan minnen”, läser författaren Jacques Werup (i sin bok Hemstaden, 1981) på en husvägg i stadsdelen Gamla Väster. Historien tog dock en annan vändning. Husen på Gamla Väster revs aldrig. Malmö gick in i en ny fas under 1980-talet och kulturlivet vitaliserades bland annat genom nya subkulturer.
Utställningen försöker både ringa in stadens identitet och skapa en levande mosaik av minnen. Det är dock ingen primärt nostalgisk utställning. Istället blir det en manifestation av ”det där andra” som hittills inte rymts i den officiella historieskrivningen. Malmö har fungerat som en passage mellan Sverige och kontinenten, där bland annat en förnyelse av den lokala kulturen kom med invandringen från Sydamerika i mitten av 1970-talet. Likaså är staden en slags kulturell gråzon med delvis andra estetiska normer än resten av Sverige. Malmö har visat sig vara en plats där konst, musik, poesi och kreativitet har frodats även under perioder av stagnation. Utställningen blir därmed också en berättelse om ett sökande efter alternativ, och hur gör-det-själv-tänkande tände en ny livsgnista i tristessen. Platsen – Malmö – blev en källa till kreativitet. Olika former av nytänkande istället för gamla tiders bytänkande.
Malmö brinner tar sin utgångspunkt i 1960-talets ekonomiska tillväxtår, för att landa i det tidiga 1980-talet, strax innan postmodernismen lanserades och tillväxten åter tog fart. Curatorerna Ola Åstrand och Clemens Altgård har letat i marginalerna och undviker medvetet det som redan är känt och dokumenterat. Med ett antal utvalda viktiga verk väcks minnen och känslor av en tid som paradoxalt nog kan kännas både långt borta och nära.
Curatorer: Clemens Altgård och Ola Åstrand

Medverkande konstnärer:
Ninni Benediktson & Anne Nummila Rosengren, Art Bomba/Åke Dahlbom, Christian Cavallin, Stina Ebers, Leif Eriksson, Allan Friis, Pernilla Frykholm, Abelardo Gonzalez, Elisa Halvegård, Lars Hejll, Paulina Hårleman, Per Linde & Technicolor Poets, Lena Mattsson, Jessica Nilsson, Isabel Rayo, Maria Tomczak, Pepe Viñoles, Annika Wide, Jacques Zadig, Ola Åstrand.

En del av deltagande konstnärerna är medlemmar i Mediaverkstaden och har producerat verk till denna utställning på Mediaverkstaden Skåne.

  • KULTURREFUGEN

    Kulturrefugen erbjuder kulturarbetare tjänster som kan komma väl till pass. Vi hjälper till med administration, som att fakturera och betala ut arvoden och ersättningar. I assistentpoolen förmedlar vi kontakt med erfarna assistenter som kan hjälpa till med allt det praktiska i samband utställningar och konstnärligt arbete. Vi kan också bistå med projekthandledning – att driva ett kulturprojekt, stort eller litet, är inte lätt om man aldrig gjort det förut. Hos oss får du precis den hjälp du behöver! Kulturrefugen
  • VÅRA KREATIVA KONTOR

    MEDIAVERKSTADENS KREATIVA KONTOR Behöver du själv en eller känner du någon som letar efter en kontorsplats i centrala Malmö? Vi har världens bästa ställe och obegränsat med kaffe! Fyra personer delar på ett stort rum med högt i tak och två stora fönster ut mot gågatan. Platserna är separerade med skiljeväggar, och utrustade med skrivbord, två stora bokhyllor och låsbara hurtsar. Mediaverkstadens alla resurser, dvs scannrar, skrivare, kameror, ljud- och fotostudio, mötesrum etc etc, ingår. Mediaverkstadens kreativa kontor
  • TIDSKRIFTSBUTIKEN.SE

    Mediaverkstaden driver tidskriftsbutiken.se en webbutik för kulturtidskrifter med en unik backlist av äldre tidskrifter som kan beställas genom webbutiken. Vi erbjuder också direktförsäljning via den fysiska Tidskriftsbutiken som finns inhyst hos Kulturcentralen, Södra Förstadsgatan 18, Malmö. Tidskriftsbutiken har nu en ny webbutik. Välkomna in och besök sidan! Tidskriftsbutiken Nu finns också Tidskriftsbutiken på Bokbörsen! Tidskriftsbutiken på Bokbörsen
  • Top of page