Ewa Berg, Ritornello, Galleri Rostrum med vernissage lördag 22 september

september 18, 2018 at 22:33 , by Anders

Välkomna till Ewa Bergs utställning Ritornello.

Vernissage lördagen den 22 september kl 12-16
Konstnärssamtal kl 14.

Utställningen pågår 22 september – 21 oktober.

Adress: Galleri Rostrum, Västergatan 21 Malmö. Öppettider tors 18-20, fre 14-18, lör-sön 12-16.

Ritornello

Ewa Berg arbetar seriellt både med måleri och serigrafi där färgens materialitet formar resonans till de figurativa elementen. Rumslighet konstrueras och dekonstrueras. Både det abstrakta och det figurativa kan ses som pågående dramer där möbler, ting, färg och ornamentik utspelar sin kamp. Återbruk av bilder, där måleriets färgkombinationer bildar en dramaturgi av scener och spelplatser.

”Ritournelle” kommer ursprungligen från italienskan och är en musikterm som betyder ”liten refräng” som i musikstycken kommer efter versen i sången men i Deleuze och Guattaris ”Tusen platåer” vill de kalla det ”Ritornello” och definierar det mer som en refräng som kommer om och om igen med små variationer.

De nämner t ex att ett barn nynnar eller hummar för sig själv när det är rädd för mörkret. Barnet besvärjer det okända för att invagga sig i säkerhet. Hen sjunger och nynnar för att i kaoset finna ro. I den betydelsen tycker jag att min bildvärld befinner sig. Jag hummar och återkommer till samma element men de är inte alltid det samma, repetition, differentiering och nyansering. Ritornellon skapar mitt territorium. Territorium som plats i tid och rum.

I verket Kronos har en färgkodning av tiden skett kronologiskt. Foto som tagits dagligen bildar underlag till färgkoden. Ett arkiv av tid och färg.

Bio:
Ewa är utbildad på HDK i Göteborg och Malmö Konstskola Forum, som sedermera blev Malmö Konsthögskola. Har ställt ut både nationellt och internationellt. Ställde senast ut på Kunstverein Baden, Österrike 2018. Är inköpt av Statens konstråd och är .representerad på ett antal samlingar.

Hon har varit på flertalet Artist in Residences i Danmark, Tyskland och WSW i New York, USA.

  • KULTURREFUGEN

    Kulturrefugen erbjuder kulturarbetare tjänster som kan komma väl till pass. Vi hjälper till med administration, som att fakturera och betala ut arvoden och ersättningar. I assistentpoolen förmedlar vi kontakt med erfarna assistenter som kan hjälpa till med allt det praktiska i samband utställningar och konstnärligt arbete. Vi kan också bistå med projekthandledning – att driva ett kulturprojekt, stort eller litet, är inte lätt om man aldrig gjort det förut. Hos oss får du precis den hjälp du behöver! Kulturrefugen
  • VÅRA KREATIVA KONTOR

    MEDIAVERKSTADENS KREATIVA KONTOR Behöver du själv en eller känner du någon som letar efter en kontorsplats i centrala Malmö? Vi har världens bästa ställe och obegränsat med kaffe! Fyra personer delar på ett stort rum med högt i tak och två stora fönster ut mot gågatan. Platserna är separerade med skiljeväggar, och utrustade med skrivbord, två stora bokhyllor och låsbara hurtsar. Mediaverkstadens alla resurser, dvs scannrar, skrivare, kameror, ljud- och fotostudio, mötesrum etc etc, ingår. Mediaverkstadens kreativa kontor
  • TIDSKRIFTSBUTIKEN.SE

    Mediaverkstaden driver tidskriftsbutiken.se en webbutik för kulturtidskrifter med en unik backlist av äldre tidskrifter som kan beställas genom webbutiken. Vi erbjuder också direktförsäljning via den fysiska Tidskriftsbutiken som finns inhyst hos Kulturcentralen, Södra Förstadsgatan 18, Malmö. Tidskriftsbutiken har nu en ny webbutik. Välkomna in och besök sidan! Tidskriftsbutiken Nu finns också Tidskriftsbutiken på Bokbörsen! Tidskriftsbutiken på Bokbörsen
  • Top of page